Gambar
ini merujuk kepada Hot Composting yang saya praktik dengan menggunakan tong
sampah. Pada peringkat awal, saya drill lubang-lubang pada bahagian bawah dan
tepi untuk penguadaraan.
Kaedah yang saya gunakan ialah dengan menggunakan campuran bahan browns seperti daun kering dan bahan greens seperti, cofee grounds, kulit buah dan sebagainya. Kebiasaan saya menggunakan coffee grounds dari startbucks dikategorikan sebagai greens.
Bahan-bahan yang digunakan juga saya akan potong agar lebih surface area untuk organisma bertindak ke atas bahan2 tersebut.
Saya juga tidak menggunakan teknik layering akan tetapi campur adukan bahan-bahan yang perlu mengikut apa yang ada di rumah yang boleh di kitar semula.
Bahan perlu sedikit moisture. Kalau guna used coffee grounds, ia nya dah memang moist.
Dulu pernah jugak masuk kan kulit udang. Tapi kena rebus kulit udang tu dulu, umyuk buang lemak2 dari kulit udang tu. Kalau tak boleh jadi busuk.
Kalau buat cara betul, tak berbau. Hot compost guna kaedah “aerobic” iaitu “dengan oksigen”. Kalau yang “anaerobic” ia itu “tanpa oksigen”, oleh sebab terlampau basah, atau terlampau mampat, masa tu akan berbau busuk. Kalau terlampau basah atau lembap, tambah daun2 kering, atau shredded papier mache egg trays, atau McD drink trays. Tu sebab di galak kan turn over pile yang dah lama, supaya dapat pengaliran udara dan oksigen yang sempurna. Tidak di saran kan mengguna bahan2 daging sebagai bahan kompos. Ia nya akan mengundang perosak seperti tikus dan lipas.
3. What is the ratio of browns,greens and coffeebeans
Usually I add more greens when the pile cooled down or when greens becomes available. And I add more browns when it is too wet. Inusually have more dry leaves available than green ones or kitchen cuttings which are usually greens.
But generally more browns than greens are added. Coffee is considered as “green”. And I don’t normally go to Starbucks to get used coffee grounds, unless I happen to be passing near a Starbucks outlet. Such as yesterday at Gleneagles.
I used to get mine from the Subang Parade outlet. But I have not gone to SP since MCO 1.0 last year. And back then, their stock of used coffee grounds are not available as it seems many composters or gardeners get their supply from there as well.
4. Dari pemerhatian saya material yang cepat reput bila buat kompos. Daun serai, kulit durian, kulit pisang, kulit nangka. Mungkin sebab carbon-nitrogen ratio bagus.
Betul. Daun kering cepat reput kalau dah moist. Kulit durian mmg cepar betul reput. Kulit manggis saya akan potong kecil-kecil. Jadi kalau lambat reput pun, saya biar dia jadi mulch material bila saya guna compost tersebut.
5. Kulit Manggis ambil masa sangat lama nak kompos.
6. Please help to share your driving factor
I would like to use my garden and kitchen cuttings. I just like to do my own thing. Plus I know what goes into the compost if I do it myself.
0 Comments